divendres, 30 de desembre del 2011

Tronc de Nadal


Ja estem de ple a les Festes de Nadal i Any Nou.
Per mi són unes festes molt diferents aquest any. Enyorades, melancòliques, tristes... Els qui em coneixeu sabeu per on he passat i què difícil resulta gestionar aquests dies...

Després de no publicar durant dos mesos m'he decidit a ensenyar-vos les postres de la nit de Nadal, quan a casa fem cagar el tió i és festa grossa sobretot per la petita de casa, que aquest any ja és gran...

Un tronc de Nadal que perfectament poden ser les postres del mateix dia de Nadal o de la nit de cap d'any. Un tronc envoltat de vermell, com veieu. Un color ben relacionat amb la darrera nit de l'any, com a color estimulant dels desitjos, que simbolitza l'amor i la passió. Un color que atorga coratge, dinamisme, felicitat, calidesa... Ja us ben asseguro que aquest any portaré força vermell al damunt!!! I això que no sóc gens supersticiosa, però val més aprofitar tots els recursos...

La veritat és que les tradicions de la nit de Cap d'Any són ben curioses i variades. Hi ha qui es posa diners dins les sabates per demanar prosperitat econòmica. Hi ha qui encén espelmes de colors segons el que necessita: blaves per la pau, grogues per abundància, verdes per la salut, vermelles per l'amor, taronges per la intel·ligència, blanques per la llum i la claredat d'idees. Es mengen els 12 granets de raïm tot cercant anhels i aspiracions. Es porta alguna cosa vermella, com us deia, per trobar la felicitat...I avui me n'han dit una altra de ben curiosa (serà que els amics em desitgen molta sort especialment per aquest nou any!!): es tracta de, un cop acabats els 12 raïms, fer un salt endavant, amb els peus junts, amb l'ànim de començar l'any nou amb força, esperança i molta empenta.

La nit de Cap d'Any se celebra de diferents maneres segons els països. Em sorprèn la tradició alemana, el bleiglessen, on es fon una barra de plom i es deixa que gotegi fent formes dins d'un got, a trenc d'alba. Les formes que pren, prediuen el que pot passar aquell any. O els escocessos, amb el hogmanay, que cremen una bóta de whisky buida i la fan rodar pels carrers. O a Itàlia on els 12 raïms són 12 llenties. I a casa els nens mengen 12 olives o blat de moro torrat... Hi ha gustos per tot!!

Bé, la recepta és fàcil, resultona i molt capritxosa. Us explico:

QUÈ NECESSITEM?

  • 2 rajoles de xocolata fondant
  • 1 paquet de galetes maria normals
  • 40 g de mantega
  • 1/4 de litre de llet
  • rajolí de conyac
  • sucre de llustre

COM HO FEM?

Desfem al bany maria la xocolata amb la mantega i el rajolí de conyac, fins que quedi una crema.
Agafem les galetes i les remullem a la llet, sense que quedin toves i les untem una per una amb la crema de xocolata. Les anem enganxant una sobre l'altra, tot formant un tub. Un cop acabat tot el paquet de galetes, es cobreix amb la resta de xocolata desfeta.

Un cop freda al tacte, la decorem amb els dibuixos de la superfície i amb les perletes que es vulgui. Intentem donar-li una mica de forma al tub, torçant una mica la forma. Empolsinem amb el sucre llustre i reservem a temperatura ambient.

A l'hora de servir, tallar-lo una mica en diagonal de manera que es vegin les ratlles que es formen. Així queda molt ben presentat.

Espero que us agradi!

US DESITJO QUE AQUEST NOU ANY US PORTI TOTA LA FELICITAT QUE US MEREIXEU
 I QUE VEIEU COMPLERTS TOTS ELS VOSTRES DESITJOS! 
UNA ABRAÇADA!!




10 comentaris:

  1. Felicitats per aquest bloc, Montse... Però encara moltes més felicitats per totes aquestes receptes de cuina. Amb el teu perís m'afegeixo a la llista de seguidors del bloc.

    http://malviatge.blogspot.com/

    Una abraçada

    ResponElimina
  2. És una alegria tornar a llegir una recepta teva, i a més deliciosa!! petonets i bona entrada d´any nou!!

    ResponElimina
  3. He vist que havies actualitzat i he vingut corrents a veure la teva entrada amb un gran somriure a la boca... quina alegria!! I quin goig que fa aquest tronc, ets una artista Montse!!!
    No sóc supersticiosa... però faré tot el que dius demà a la nit i t'enviaré una micona de tot el que demano, segur que aconseguim que aquest 2.012 sigui un any ple de força i alegria!!
    Molt bon any guapíssima!!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  4. Quina ilu veure't per aquí!, i més encara comprobar que el teu llenguatge ha canviat. Sí senyora, et sento més ferma, més segura i amb empenta!. T'asseguro que demà faré amb tú aquest saltet endavant amb els peus junts. Has fet un postre deliciós i que m'ha sorprès molt, ja que fins avui només havia conegut el tronc fet com el braç de gitano, mai amb galetes!. MONTSE, DEMÀ FAS LES CAMPANADES, EL SALTET I DIUS: "PORQUE YO LO VALGO", OK?, Una forta abraçada!

    ResponElimina
  5. Molt contents de llegir-te.
    Que l'any vinent sigui millor per a tothom.
    Una abraçada i fins aviat

    ResponElimina
  6. No saps com m'hen al.legro de llegir-te i com diu la Mercé, amb una altre empenta.... que 2012 ens porti tots els desitjos.
    per cert, quina pinta que te aquest tronc, i molt original...!!!!!
    petonets

    ResponElimina
  7. Senzill, fàcil, original, resultón i molt bo! M'encanta la recepta! :)

    ResponElimina
  8. Hola maca, bon dia!
    Com jo durant el Nadal no vaig estar conectada al bloc em vaig perdre aquesta entrada!!!!
    M'he quedat amb les ganes de fer el tronc, però aquest any no passa....
    M'agradaria tornar-te a llegir ben aviat i veure't als cursets. Et desitjo EL MILLOR per aquest any! Una abraçada molt, molt forta!

    ResponElimina
  9. otras me habia perdido esta entrada,que te quedo divina,yo tambien hice uno por primera vez,pero lo guardo para enseñar al final de este año
    voy a ver la de hoy
    muchos animos
    peto

    ResponElimina