Avui us presento un plat senzill i molt gustós. La combinació de fruita fresca amb carn sempre li dóna un contrast suau i sovint contribueix a amorosir la carn. La pera, carregada de pectina, ens facilita la digestió i augmenta considerablement l'aportació de ferro de la carn.
He utilitzat les primeres peres conference de la temporada, que comença el mes de maig i acaba a l'octubre. La pera conference té actualment una gran producció a l'Urgell, d'on és la meva família per part del pare. A l'Urgell s'hi concentra el 70% del conreus de fruita de tota Catalunya i la meitat d'Espanya. Fa uns anys, quan jo era petita i els estius ajudava als tiets a collir fruita, de pera conference no se'n cultivava. Els conreus de fruita eren de poma golden i starking, préssecs d'aigua i de vinya, i peres branquilla i de Sant Joan. Les varietats eren molt més limitades. El que recordo més de llavors és de fer-me uns tips de menjar fruita deliciosa, recent agafada de l'arbre i rentada amb l'aigua del càntir, i dels passejos que ens donàvem tots els cosins damunt dels palés dels "toros" de càrrega, com si fós una atracció de fira! I pelar moooooolta fruita per a fer-ne melmelada, per adobar-la amb almívar, i com en dèiem a casa "fruco", que era la fruita liquada per beure.
De llom he utilitzat la part de la canya més seca, perquè cuinada així s'amoroseix molt i us sorprendrà, perquè no sembla ni llom! La part de dos colors, que sempre és més tendra, la vaig reservar per a cuinar-la a la sal.
I la farigola és collida pels volts de Setmana Santa a Sant Llorenç, com mana la tradició, perquè és quan està al punt àlgid de la seva floració, en una nit fantàstica de lluna plena on, segons les àvies, la farigola té concentrat el seu sabor i les seves propietats...
La recepta és de la revista Sabor... del Caprabo de la primavera 2011, dedicat aquest número a "La cuina de les aromes".
QUÈ NECESSITEM:
(per a 2 persones)- 300 g de llom tallat gruixut
- 3 peres tipus conferenc
- 20 g de mantega
- 1 brot de farigola
- 2 cullerades d'oli d'oliva
- 1 copeta de xerès dolç
- pebre negre
- sal
COM HO FEM?
Tallar les rodanxes de llom en tres parts de llarg a llarg. Pelar les peres i tallar-les en vuit grills. En un cassó, coure les peres amb la mantega i el brot de farigola esfullat, durant cinc minuts a foc lent. Salpebrar els trossos de llom i marcar-los a la paella ben calenta amb l'oli d'oliva. Quan està ben enrossit, afegir el xerès dolç i les peres. Coure durant dos o tres minuts. Servir-lo amb un brotet de farigola.
Fàcil, econòmic i ràpid!! Espero que us agradi.