dissabte, 28 de gener del 2012

Truita de maccheroni a la carbonara


Sempre he tingut alguna cosa de somiatruites. Les coses de la meva vida sovint les he idealitzat, somniat d'altra manera, imaginat d'altre color... Aquest any ha començat canviat, però els somnis hi són, la imaginació procura no perdre's i la il·lusió poc sovint treu el nas, però cal donar-li alguna empenta...
De moment, no m'he pogut resistir a presentar una truita a la convocatòria que les estimades noies de Memòries d'una cuinera ens proposen per aquest mes. Un menjar tant habitual i que et treu sovint d'algun compromís, que t'arregla un sopar i una trobada d'amics, o simplement una carmanyola d'un dia d'excursió. He de dir que les truites m'encanten, però no són el meu fort a la cuina. En tinc algunes de preferides: la de carxofa, la clàssica de patata i ceba, la francesa amb julivert, amb formatge o sense res. Sempre em produeix un xic de por a l'hora de tombar-la, que procuro fer-ho vàries vegades perquè es vagi quallant bé dels dos cantons.

Aquesta que us presento és una truita bonííííííssima, contundent però amorosa de gust i textura. Una truita d'aprofitament! Quan la talles veus els foradets de la pasta, plens de la salsa i els entrebancs de cansalada...Una delícia, de veritat! És una manera diferent d'incorporar els ous que requereix la salsa la carbonara.

La pasta, uns maccheroni (que no penne) italians, comprats a França, per mi tenen la mida i forma ideal per aquesta recepta. Els italians fan servir aquest tipus de pasta en forma de tub, sobretot amb salses que porten formatge i algun ensopegament de carn (bolonyesa, carbonara, ragu) o amb verdures. Els espaguettis i les tallarines les guarden per a salses sense entrebancs (tipus pesto, all'arrabbiatta, aglio e olio...). Però com a tot arreu, les variacions i els gustos són particulars de cadascú i de cada casa!

QUÈ NECESSITEM?
(per a una truita per a 2 persones)

  • 4 ous
  • 1 grapat i mig de maccheroni o la pasta seca que vulgueu

Salsa carbonara

  • 125g de cansalada viada o beicon
  • 1 c/s d'oli d'oliva
  • 1 gra d'all
  • 2 c/s de parmesà ratllat
  • un rajolí de vi blanc
  • 150ml nata líquida per cuinar (17% MG)
  • sal i pebre negre

COM HO FEM?

Bullim la pasta seguint les indicacions del paquet. Mentrestant en un cassó posem a daurar la cansalada o beicon amb la cullerada d'oli. Quan tingui una mica de color, afegim el gra d'all sense el gèrmen trinxat. Sense que agafi color, li tirem el rajolí de vi blanc, deixem evaporar, tot seguit la nata líquida i salpebrem. Quan estigui calenta afegim el parmesà ratllat. Ho barregem amb la pasta escorreguda.

Deixatem els ous amb energia, afegim un pessic de sal i barregem amb la pasta que hem preparat.
Quallem la truita en una paella antiadherent, tot tombant-la sovint i la servim ben calenta.