dimecres, 16 d’abril del 2014

Tortetes de Santa Teresa al forn



És curiós com les olors de vegades et transporten a temps passats o a llocs diferents...Amb les tortetes de Santa Teresa, que és com hem dit a casa sempre a aquestes llesques amb ou, "torrijas", em fan viatjar al temps de beneir la palma, de guarnir-la amb uns caramels i dolços deliciosos que només existien aquells dies de la setmana santa, als dies de vacances de la primavera, a estrenar un vestit i unes sabates, sovint "merceditas"...

La olor de la llet barrejada amb canyella que desprenen aquestes llesques dolces, em fa entrar salivera. Però com que tradicionalment es preparen fregides, he volgut alleugerir-les una mica preparant-les al forn. El resultat és diferent, és clar, però no per això descartable. Les fregides són més pesades, però queden totes elles més sucoses, amb les del forn, es pot aconseguir un acabat molt semblant si reservem una mica de la llet aromatitzada per després d'enfornar. Mantenen més la forma de llesca que les tradicionals, però la crosta queda sucada i no pas dura, malgrat que mantingui la seva fermesa.

A mi m'han convençut. L'aportació calòrica es veu minvada, això és evident, tot i que té força sucre. Així sembla que tens la llicència per a degustar-les una mica més i tens menys remordiments!

QUÈ NECESSITEM?

  • pa rústic (no baguette) de fa 2 dies, com a mínim
  • mig litre de llet desnatada
  • 2 cullerades de sucre
  • una branca de canyella
  • un tros de pell de llimona
  • un tros de pell de taronja
  • la grana de la meitat d'una beina de vainilla
  • 2 ous L
  • 2 cullerades de sucre amb una cullerada de postre de canyella molta  

COM HO FEM?

Escalfem el forn, dalt i baix a 200º. Preparem la safata del forn amb paper adequat per a fornejar.
Sense que arribi a bullir, infusionem la llet amb les pells de llimona i taronja, la branca de canyella, la vainilla i el sucre. La deixem refredar.
En un altre bol, batem els ous una mica, fins que estiguin un xic escumosos.
Tallem el pa en llesques de mínim 2 cm i les remullem a la llet. Reservem el que ens quedi sobrant.
Tot seguit les arrebossem per l'ou i les posem damunt la safata del forn. Hi espolsem per sobre el sucre que hem barrejat amb canyella. 
Les deixem coure 8-10 minuts a la part del mig del forn (no feu servir ventilador, s'assecarien en excés) i no cal que les hi doneu la volta.
Passat aquest temps, les gratineu un parell de minuts perquè agafin color més torradet.
Les traieu del forn i les poseu en una safata. Així calentes, hi aboqueu el que us ha sobrat de llet aromatitzada, i les serviu.

La idea de fer-les al forn l'he trobada aquí i aquí també, que jo he adaptat a la meva manera.


divendres, 4 d’abril del 2014

Nyoquis farcits de radicchio i scamorza amb salsa de porros i xampinyons


Ai la pasta...!! Mamma mia! No em digueu que no és bona! Tot i així, els nyoquis estan fets majoritàriament de fècula de patata i amb menys contingut de farina de blat, per la qual cosa no a tothom els agrada. A mi em tempta la seva textura sempre que es coguin al punt, sense passar-se. I sobretot m'agrada la rapidesa de la seva cocció; en un moment els tens fets!
Aquests nyoquis són un producte de la sèrie Deluxe dels supermercats Lidl. N'hi ha amb farciments variats. Aquests dies estan en promoció (400gr - 1,99€). Aquests en concret porten una generosa barreja de formatge scamorza, un formatge fumat molt aromàtic, i de radicchio (l'axicoira) que li dóna un lleuger toc amargant. És un plat molt complet!
Aquesta salsa blanca li va molt bé, suau, lleugera- perquè fem servir llet evaporada Ideal (en lloc de nata líquida que aporta molt més greix)-, barrejada amb porros i xampinyons.

QUÈ NECESSITEM?
  • nyoquis
  • mig porro gran o un de petit (només la part blanca)
  • 5 xampinyons
  • 150ml de llet evaporada Ideal
  • sal 
  • nou moscada
  • pebre blanc
  • 1/2 cullerada de mantega
  • una cullerada d'oli
  • formatge parmesà

COM HO FEM?

Rentem curosament el porro i els xampinyons. Els tallem: els porros a rodelles ben fines i els xampinyons a talls petits. Sofregim el porro amb la mantega i l'oli, i quan hagi agafat una mica de color afegim els xampinyons. 
Mentrestant posem a bullir força aigua, en una cassola ampla i afegim una culleradeta de sal. Hi aboquem els nyoquis.
Barregem el porro i els xampinyons amb la llet evaporada i hi afegim un polsim de nou moscada, un pessic de sal i una mica de pebre blanc. 
Els nyoquis estaran cuits en el moment que surin a la superfície. Retirem-los de l'aigua i barregem-los amb la salsa.
Un cop emplatats, posem-hi un quants encenalls de parmesà al damunt.