dimecres, 3 de desembre del 2014

Focaccia amb calamarsets, ceba i tomàquets secs


Aquesta vegada una tapa diferent, un aperitiu que passa sol i que fuig de les tapes més clàssiques. De nou ens hem reptat el grup Gastroamig@s, ja sabeu un grup que jo dic que som més que un grup, perquè ja compartim molt més que unes simples receptes de per mig.
Aquest cop són aperitius i tapes. Potser és la proximitat de les festes de Nadal, potser és l'excusa perfecta per fer una cervesa plegats o potser és l'entrant perfecte per a un àpat amb un tast d'entreteniments variats i un plat principal. El cas és que se'ns va ocórrer que estaria bé aquesta idea per al mes de desembre.

A mi m'ha costat decidir-me què feia. Mira que m'arriben a agradar els aperitius i no em decidia per cap...I això que cada diumenge és costum ineludible de casa fer el vermut, no hi ha diumenge que no l'esperi. El cas és fer un pica-pica abans de l'àpat, a casa, o de vegades a fora.
No és una tapa pròpia, però sí adaptada. Del Restaurant Filburg de Barcelona puc parlar bé de les seves hamburgueses, unes hamburgueses comme-il-faut que s'allunyen del concepte d'hamburguesa que ens vé a tots al cap. Una carn de qualitat, una ració completa i uns acompanyaments i salses que estan més que bé. De la selecció d'entrants, un d'ells és una torrada de calamarcets. Servits sobre una focaccia, ceba i pebrot brassejats, reposen uns calamarcets saltejats.

La meva versió és amb ceba caramelitzada i uns tomàquets secs hidratats i marinats amb oli, damunt d'una focaccia casolana. Una combinació amb contrastos de sabors.

QUÈ NECESSITEM?
  • pa de focaccia, pa d'oli, o pa de coca 
  • ceba caramelitzada
  • 400 g de calamarcets
  • un grapat de tomàquets secs
  • maionesa
  • oliva d'oliva extra verge
  • julivert
  • sal 
  • pebre
COM HO FEM?

Escaldem els tomàquets secs amb aigua durant un parell de minuts. Els retirem, els eixuguem bé i els posem en un bol amb oli.
Passem per la planxa els calamarcets tallats a bocins amb un fil d'oli. Els remenem bé fins que estiguin un xic daurats.
Tallem a tires de 2 dits de gruix la focaccia. Hi escampem la ceba caramelitzada pel damunt.
Escorrem els tomàquets de l'oli i n'hi posem uns tallets damunt la ceba.
Aprofitant el mateix oli de macerar els tomàquets secs, li afegim julivert ben picat i ho barregem.
Posem els calamarcets en filera india damunt la tira del pa triat. S'aguanten bé amb el llit de ceba sota.
Amb l'ajuda d'una màniga pastissera (o una bossa a la que hem tallat una cantonada) posem un cordó de maionesa pel damunt.
Posem l'oli amb julivert en un biberó o al decopen i decorem finalment la tapa amb un fil d'aquest oli.
I ja ho podem servir!
Si convé, farem un cop de forn al moment de servir, un cop ja muntat, per assaborir-lo tebi.

I ara no deixeu de mirar les altres propostes Gastroamig@s. Feu aquests aperitius aquest any i us faran un "oooooh" a la taula!: