Aquesta vegada una tapa diferent, un aperitiu que passa sol i que fuig de les tapes més clàssiques. De nou ens hem reptat el grup Gastroamig@s, ja sabeu un grup que jo dic que som més que un grup, perquè ja compartim molt més que unes simples receptes de per mig.
Aquest cop són aperitius i tapes. Potser és la proximitat de les festes de Nadal, potser és l'excusa perfecta per fer una cervesa plegats o potser és l'entrant perfecte per a un àpat amb un tast d'entreteniments variats i un plat principal. El cas és que se'ns va ocórrer que estaria bé aquesta idea per al mes de desembre.
A mi m'ha costat decidir-me què feia. Mira que m'arriben a agradar els aperitius i no em decidia per cap...I això que cada diumenge és costum ineludible de casa fer el vermut, no hi ha diumenge que no l'esperi. El cas és fer un pica-pica abans de l'àpat, a casa, o de vegades a fora.
No és una tapa pròpia, però sí adaptada. Del Restaurant Filburg de Barcelona puc parlar bé de les seves hamburgueses, unes hamburgueses comme-il-faut que s'allunyen del concepte d'hamburguesa que ens vé a tots al cap. Una carn de qualitat, una ració completa i uns acompanyaments i salses que estan més que bé. De la selecció d'entrants, un d'ells és una torrada de calamarcets. Servits sobre una focaccia, ceba i pebrot brassejats, reposen uns calamarcets saltejats.
La meva versió és amb ceba caramelitzada i uns tomàquets secs hidratats i marinats amb oli, damunt d'una focaccia casolana. Una combinació amb contrastos de sabors.
QUÈ NECESSITEM?
- pa de focaccia, pa d'oli, o pa de coca
- ceba caramelitzada
- 400 g de calamarcets
- un grapat de tomàquets secs
- maionesa
- oliva d'oliva extra verge
- julivert
- sal
- pebre
COM HO FEM?
Escaldem els tomàquets secs amb aigua durant un parell de minuts. Els retirem, els eixuguem bé i els posem en un bol amb oli.
Passem per la planxa els calamarcets tallats a bocins amb un fil d'oli. Els remenem bé fins que estiguin un xic daurats.
Tallem a tires de 2 dits de gruix la focaccia. Hi escampem la ceba caramelitzada pel damunt.
Escorrem els tomàquets de l'oli i n'hi posem uns tallets damunt la ceba.
Aprofitant el mateix oli de macerar els tomàquets secs, li afegim julivert ben picat i ho barregem.
Posem els calamarcets en filera india damunt la tira del pa triat. S'aguanten bé amb el llit de ceba sota.
Amb l'ajuda d'una màniga pastissera (o una bossa a la que hem tallat una cantonada) posem un cordó de maionesa pel damunt.
Posem l'oli amb julivert en un biberó o al decopen i decorem finalment la tapa amb un fil d'aquest oli.
I ja ho podem servir!
Si convé, farem un cop de forn al moment de servir, un cop ja muntat, per assaborir-lo tebi.
I ara no deixeu de mirar les altres propostes Gastroamig@s. Feu aquests aperitius aquest any i us faran un "oooooh" a la taula!:
Gemma, de Cuinant a Canet
Elen, La cuina de l'Eri
Neus, de Cocinando con Neus
Carme, de Dulces Bocados
Sílvia, de Chez Silvia
Ana, de Cinco sentidos en la cocina
Dolors, Blog de cuina de la Dolorss
Miquel, Les receptes del Miquel
Dolores, Mi gran diversión