dijous, 26 de juliol del 2012

Macedònia tropical amb iogurt de coco

  

Us asseguro que aquesta entrada fa dies que la tenia apunt. Però entre problemes familiars de salut, els meus habituals i que des de diumenge es cremava l'Empordà m'han tingut col·lapsada. Com sabeu, jo estiuejo a Sant Llorenç de la Muga, un preciós poble de l'Empordà que s'ha vist aquests dies envoltat pel foc. Al poble no li ha tocat el rebre afortunadament, però si als voltants. Una llàstima que per la inconciència d'un desgraciat (no se m'ocorre altra manera d'anomenar-lo) que va tirar una burilla encesa, s'hagi provocat un desastre d'aquesta magnitud.

Empordà estimat, entre tots, tornarem a refer-te!

El pantà de Boadella des de Santa Magdalena, amb la serra de les Salines i l'Albera al fons (ara fa un any).




Bé, anem a la recepta d'avui. La macedònia és d'aquelles postres tradicionals que sempre venen de gust. És una bona manera de menjar fruita variada, acabar peces que necessiten ser consumides ràpid, per evitar la mandra de pelar la fruita en acabar de menjar...

A Memòries d'una cuinera aquest mes ens fan aquesta proposta clàssica i refrescant, que sovint agrada a tothom.

La macedònia a casa la fem de moltes maneres. He de dir però que jo la prefereixo més amb fruita fresca que amb almíbar, i prefereixo no posar fruita confitada perquè l'endolceix excessivament.

Són unes postres que es poden preparar amb una certa antelació i si la deixes tallada amb un raig de llimona i taronja a la nevera, actuen de conservants naturals i a l'hora de servir està tan fresca. Passa bé després d'àpats contudents i normalment agrada a petits i grans.

A la pinya, el mango i el kiwi -tropicals de veritat- he afegit el préssec paraguaià pel sabor i pel nom, no tant pel seu origen tropical, que no el té!!  ;-)

Si li afegim el iogurt de coco li dóna un toc molt "tropicalero" que recorda a una pinya colada però a mossegades. I si voleu un rajolí de rom, ja li dóna el punt caribeny més marxós. Ara bé, sempre teniu l'alternativa que si no us agrada el coco, podeu canviar-ho per un iogurt natural. Us quedarà igualment deliciós.

Aquí teniu:

QUÈ NECESSITEM? 
  • 3 talls de pinya natural
  • 1/2 mango
  • 2 kiwis
  • 3 préssecs paraguaians
  • 2 cullerades de suc de taronja
  • 1 culleradeta de suc de llimona
  • 1 cullerada de sucre
  • 1 iogurt de coco
  • un raig de rom (opcional)
COM HO FEM?

Pelem la fruita i la tallem a bocins. La posem en un bol on hi barregem el suc de taronja i el de llimona amb el sucre. Afegim el rom si volem. Servim en un bol o copa posant una capa de trossets de fruita, 2 cullerades de iogurt de coco, i una altra capa de bocins de fruita.

Servir fresca, però no molt freda per a poder assaborir el gust de la fruita.



dimarts, 17 de juliol del 2012

Crema de meló gàl·lia amb menta i pernil ibèric


Sempre he dit que només hi ha dos coses de menjar que no m'agraden: el meló i la regalèssia.
L'altre dia però, vaig assistir a una classe de cuina de BonPreu amb en Pep Nogué,  molt ben acompanyada per en Miquel, la Neus i l'Elen, amics blocaires. El tema: sopes refrescants.

Una d'elles és aquesta que us presento, l'altra era d'alvocat amb llima i l'altra de tomàquet al pur estil Bloody Mary. Les tres sopes/cremes eren delicioses i em va costar posar-hi ordre de preferència. Però sí que us he de dir que, ja que no m'agrada el meló, aquesta va ser la primera que vaig voler tastar i em va sorprendre molt gratament! És més, us diria que va ser la que més em va agradar (!!!???).

El paladar té aquestes coses i el meu és molt agraït per a tot el menjar. Així que ara, gairebé, gairebé, ja puc dir que m'agrada tot el menjar del món!!!

Aquesta és una crema fresca, suau, diurètica, ideal per operació biquini, fàcil, econòmica. Què més es pot demanar? Doncs la recepta, no? Aquí la teniu:

QUE NECESSITEM? (per a 4 persones)

  • 2 melons tipus gàl·lia o cantaloup
  • 2 cogombres molt tendres
  • 2 iogurts naturals o 200g de formatge Quarck
  • 5 fulles de menta
  • el suc d'1/4 de llimona
  • un pessic de sal
  • un raig de cointreau (opcional)
  • 4 talls fins de pernil ibèric
COM HO FEM?

Pelar el meló i treure les granes. Fer igual amb el cogombre i treure el cor de les llavors. Abocar tots els ingredients en un bol i triturar-ho tot, amb excepció de dos fulles de menta i el pernil. Si ho feu amb túrmix emulsioneu una estona perquè quedi ben fi. Amb la thermomix, 6" a velocitat 8 i llestos!
Servir amb pernil talladet petit i espolsat de menta.

Uns quants CONSELLS a tenir en compte, seguint les indicacions del cuiner Pep Nogué:

- Si la voleu servir en got, afegiu més aigua. Cal que quedi més líquida.
- Si afegiu gel picat queda una textura més esponjosa.
- Tingueu precaució de no salar mai les sopes fredes sortides de la nevera. Amb el fred no notareu    exactament el punt de sabor.
- El Cointreau és del tot opcional, però abstingueu-vos si hi ha nens a taula. En aquest cas no s'evapora!! Però com diu en Pep, li dóna un punt més eixerit!

Gaudiu-la ben fresca!