dimarts, 4 de març del 2014

Crumble de verdures amb formatge i ou



Avui us porto una recepta d'aquelles d'aprofitament. Dissabte vaig fer un arròs de muntanya, fent servir un grapat de verdures i un romaní fresc que li va donar el toc final. I suposo que també us passa a vosaltres que quan fas servir verdures en aquest tipus de plats, sempre queden moltes puntes que cal aprofitar, fent una crema, una samfaina o una truita perquè no es malmetin al calaix de la nevera.

Així que per solucionar dignament un sopar, vaig preparar ahir aquest crumble, una barreja de verdures passades per la planxa, per minimitzar al màxim el contingut d'oli i potenciar força el seu sabor. Les verdures es sobreposen en capes com si d'una mussaka o lasanya vegetal es tractés, i entremig s'intercala un sofregit de tomàquet i una barreja de formatge fresc, formatge feta i ou que li dóna consistència. Tot plegat s'acaba convertint en un crumble per la seva deliciosa capa del damunt, que jo me la menjaria sola a cullerades!!

La idea va sorgir després de donar un cop d'ull a la xarxa, i la recepta és una barreja de vàries receptes que vaig trobar, des de la crumble mediterrània de Whole Kitchen, fins a una altra que incloïa aquesta capa d'ou i formatge fresc (jo li vaig afegir el feta) i que em sap greu, però ara no recordo quin blog era...

Per descomptat que les verdures les podeu variar en quantitat i varietat segons el vostre gust, i és clar, segons el que us quedi al calaix de les verdures. La olor que us queda a la cuina és molt semblant a la que deixa una focaccia en coure's, van dir a casa.

QUÈ NECESSITEM?
(per a 2 persones)

  • mitja albergínia petita
  • mig carabassó
  • una ceba tendra petita
  • un tomàquet
  • 1/3 part d'un pebrot vermell
  • 150 gr de formatge fresc (ricotta, mató, burgos)
  • 80 gr de formatge feta
  • 1 ou
  • sofregit de tomàquet
  • oli d'oliva suau
  • sal
  • pebre
  • orenga
  • romaní
per a la crumble:
  • 80 gr de farina
  • 40 gr de formatge curat (manxec o parmesà)
  • 4 cullerades d'oli d'oliva verge extra
  • un polsim de sal

COM HO FEM?

Tallem al llarg les verdures, fent llesques de mig centímetre (el carabassó, l'albergínia i el tomàquet). Les anem passant per la planxa amb unes gotes d'oli fins que quedin cuites, però una mica al dente. Amb unes gotes més d'oli passem la ceba tendra fins que quedi transparent. Coem el pebrot tallat a trossos llargs i prims, així el courem més ràpid. Un cop cuites totes les verdures per separat, les salem.

Escalfem el forn a 220º dalt i baix, o si teniu en posició ventilador.

Mentrestant que anem fent les verdures a la planxa, barregem en un bol el formatge fresc i el formatge feta, i els aixafem amb una forquilla. Hi afegim un ou i barregem. Salpebrem la barreja.

Preparem el crumble: barregem els tres ingredients i amb les mans anem convertint-ho amb unes molles com de pa humit i desgranat.

Agafem una safata o recipient que pugui anar al forn. Hi posem una capa d'albergínia al fons, al seu damunt ho cobrim amb una lleugera capa de sofregit de tomàquet i les tires de pebrot que hem fet a la planxa. Ara hi posem una capa de carabassó i la ceba tendra per damunt. Ho espolsem amb orenga. Hi aboquem la barreja dels formatges i l'ou per tota la superfície. Hi posem el tomàquet i ho aromatitzem amb romaní fresc o sec.

Cobrim la safata amb el crumble preparat, ben repartit per tota la safata.

Enfornem uns 25 minuts i servim ben calent.

Oloreu i gaudiu!






8 comentaris:

  1. Soc una fan incondicionals de les crumbles dolces. De salada vaig fer una fa molt temps amb puré de patates i ens va encantar. La teva versió també molt. Apuntada. Petonets

    ResponElimina
  2. M'encanten les receptes d'aprofitament!
    I fer una versió salada d'un crumble em sembla uina idea sensacional, apuntada!!!

    ResponElimina
  3. fantastica receta de aprovechamineto y este crumble es genial y mas sano¡
    Peto

    ResponElimina
  4. Els crumbles dolços són una meravella, en versió salat encara no els he de tastar però amb aquesta idea teva, no ho dubtaré no. Petons!

    Ana

    ResponElimina
  5. Que rica combinacion, tambien hago la crumble con salado y es igual de rica que para dulce
    Bss

    ResponElimina
  6. Doncs en sembla un idea genial per aprofitar les verdures que com be dius queden d'altres preparacions. Te una pinta increible. Petons!

    ResponElimina
  7. Muy buena idea, tiene que quedar muy rico este plato!
    Nunca he hecho cumbles, en cualquier momento me tengo que decidir y esta sería una buena ocasión.
    Un beso!
    Maria

    ResponElimina
  8. Vaig fer una d´espinacs i samlmó fresc, deliciosa!. Es fan poques o es veuen poques i crec que valen la pena. Petonets

    ResponElimina