dimarts, 24 de març del 2015

Patates farcides gratinades



M'encanten els plats d'aprofitament. Aquells que obrint la porta de la nevera t'ajuden a fer servir productes que s'han fet servir en altres preparacions i que acostumen a ser ràpids.

Avui són unes patates farcides de verdures amb un petit toc de sobrassada per a potenciar el sabor. Però en lloc de la sobrassada, si ho preferiu, es pot posar cansalada viada o pernil dolç.

La patata sempre ha estat un element bàsic d'alimentació, fins i tot en èpoques on alimentar-se era pura supervivència. Les primeres cultivades es van veure a Colòmbia, per allà el s. XVI, però es va importar de Perú a la península sobre la mateixa època. I com en molts altres aliments, fou un francès, l'Antoine Parmentier un agrònom i farmacèutic, el que al s. XVIII va aconseguir utilitzar-la en banquets i fer-la d'ús per a la població per tal de minvar la fam d'aquells temps. Vet aquí que una de les millors i saboroses preparacions amb patata sigui el parmentier, un puré de patata amb mantega, aromatitzat amb diversos sabors.

Les creïlles, trumfos o trumfes triomfen a la cuina. Ja ho deia La Trinca "és evident que l'home ve de la patata...I és que la patata és el nostre sustent, la fècula es veu, i és un gran aliment!" ;-)

Sempre dic que si tens patates,  pots sortir molt dignament del pas i preparar un bon plat, un fantàstic acompanyament o fins i tot un aperitiu sensacional.

QUÈ NECESSITEM?
  • una patata kennebec o monalisa gran per persona 
  • carabassó*
  • ceba*
  • pebrot vermell*
  • trompetes de la mort (opcional)
  • 1 culleradeta de tomàquet fregit per patata
  • sobrassada
  • oli d'oliva verge
  • mantega
  • formatge emmental ratllat
  • herbes provençals i/o orenga
  • sal i pebre
* no poso quantitats exactes, perquè tot dependrà de la quantitat de patates que preparem.

COM HO FEM?

Rentem bé les patates conservant-ne la pell, per tant ho farem amb un raspall per deixar-les ben netes. A mi m'agraden escalivades al forn, per això les emboliquem amb paper d'alumini i les posem al forn a 220º de 35 a 40 minuts, fins que punxant-les les trobem toves. També les podem bullir amb aigua amb sal uns 20-25 minuts. El temps dependrà de la mida de la patata. Comproveu-ne en ambdós casos la cocció.

Jo he posat trompetes de la mort que tenia assecades. Ho podeu substituir per xampinyons o no posar-ne. Poseu-les a hidratar amb una mica d'aigua calenta.

Mentrestant posem una raig d'oli en una paella i sofregim la ceba tallada a brunoise, quan transparenti hi afegim el pebrot tallat a daus petits i el sofregim, afegim les trompetes i les coem 3 minuts; i per últim el carbassó i el tomàquet fregit. Empolsinem amb herbes provençal o una mica d'orenga, sal i pebre.

Un cop cuites, les deixem refredar i les partim per la meitat al llarg. Buidem una mica el seu centre, tot mantenint patata als marges. Afegim la patata al farciment de verdures i ho barregem.

Omplim les patates, posem una mica de sobrassada al cim i per últim el formatge ratllat.

Ho gratinem uns minuts i llestos!

PKU: poseu el formatge hipoproteic ratllat, i si us cal, substituïu la sobrassada pel xoriç especial.



6 comentaris:

  1. Madre mía para mi es un plato de lujo, nada de aprovechamiento, se ven riquísimas!! Bss.

    ResponElimina
  2. Aunque sean recetas de aprovechamiento siempre salen divinas y únicas.Buena propuesta Montse
    peto

    ResponElimina
  3. Ens encanten les patates farcides, de totes les maneres, amb trompetes perfectes!!!! Petonets

    ResponElimina
  4. Un aprofitament de 10 i que bones són les patates..... i les opcions i joc que ens donen...
    Muas

    ResponElimina
  5. Son tan socorridas y deliciosas las patatas, no me digas...te ha quedado de lujo
    Bss

    ResponElimina
  6. Un farcit bonissim...les tinc guardades des de l'altre día quan les vaig veure des de el móvil.

    Fustes???...veig fustes??? jajaja

    Petonets wuapi

    ResponElimina