dimarts, 9 de setembre del 2014

Melmelada de poma i mores


Ja estem de tornada de les merescudes vacances! Com ha anat això? Heu descansat? Potser no, potser us heu dedicat a fer rutes i caminar, però no heu estat pendent d'horaris ni d'àpats com la resta de l'any, oi? Ha estat un estiu fresc, al final ja es va veure que no era estiu per a prendre el sol, així que s'han fet altres activitats alternatives.

Una d'elles, fixa de cada estiu al final d'agost, és dedicar-nos a recollir tot allò del camp que ens farà servei a la cuina. Aquest any hi havia moltíssima orenga, suposo que degut a tanta pluja. L'hem collida i posada a assecar. I en contrapartida aquest estiu a l'Empordà la farigola era més escassa. També s'han trobat força bolets a l'agost, a cotes no massa altes (en particular ceps, rossinyols i rovellons). I per descomptat, hem collit mores. Normalment en trobàvem un bon grapat. Altres anys amb mitja hora podies collir un quilo ben bo. Però aquest any no sé si hi hagut més gent que ha tingut la mateixa pensada o la climatologia no ha permès que maduressin prou, que no n'hem trobat gaires.

Tot i així, vam collir-ne uns 400 g i perquè donés més de sí, vaig preparar la melmelada estiuenca amb pomes. Com que aquestes pomes eren del poble, també la va fer més deliciosa. Unes pometes tipus reineta molt aromàtiques, petites però saboroses. La proporció va ser 1/3, perquè vaig posar més d'un quilo de pomes pel total de mores. Vaig deixar caramelitzar un xic la poma, d'aquesta manera li va donar un toc que em recordava a una melmelada francesa comprada a Céret que havia tastat en alguna ocasió. Francament bona, la veritat.

QUÈ NECESSITEM?

  • 1100 g de poma reineta o golden (pes sense pell, ni cor)
  • 400 g de mores
  • 380 g de sucre
  • 4 cullerades de suc de llimona
  • mig got d'aigua mineral

COM HO FEM?

Pelem les pomes i els traiem el cor i les llavors. Les tallem petites i a talls regulars. Netegem bé les mores i les eixuguem. En dos cassoles diferents posem en una les pomes amb 300 g de sucre, 3 cullerades de suc de llimona i un raig d'aigua. En l'altra, les mores amb els 80 g de sucre, i una cullerada del suc de llimona.

Ho hem de coure a foc mig primer. Les mores cal que evaporin l'aigua. Les pomes cal anar-les remenant de tant en tant. Abaixem el foc i deixem coure a foc suau uns 30 minuts les mores i uns 40 minuts les pomes. Caldrà estar alerta de les pomes perquè primer s'han d'estovar, com si fos a punt de compota, i després cal evaporar una mica més l'aigua i deixar que el sucre es caramelitzi una mica perquè la poma s'espesseixi.

A mi no m'agrada que quedi massa líquida la melmelada, la prefereixo que es pugui escampar bé amb la cullera. Però això va a gust del consumidor. Mireu la textura que us agrada i apagueu el foc quan ho considereu. Penseu que freda quedarà encara més espesa.

Un cop cuita la fruita, la passem per la batedora de mà. A nosaltres ens agrada trobar-hi el granet de la mora, sobretot així barrejada amb la poma. 

Ompliu pots esterilitzats amb la melmelada encara calenta, ben plens i doneu-los uns cops per eliminar les bombolles d'aire. Tapeu-los be tot enroscant la tapa.  Deixeu-los cap per avall durant 24 hores perquè facin el buit. En melmelades amb aquest contingut de sucre (fructosa i sucre) no és necessària la pasteurització fent bullir els pots, la llimona i el sucre actuen de conservants. Us podrien durar un any perfectament, però segur que us les mengeu abans!

I ja la podeu gaudir! Estic segura que us agradarà!




9 comentaris:

  1. Caram quina collita més genial que vau fer i aprofitar-ho per fer melmelada m'encanta!! Quina textura i quina pinta més bona!!

    Bona tornada!! Petons!

    ResponElimina
  2. Hola maca!!! no has perdut el temps i molt be que fas! A casa també hem recollit fruits i aromàtiques com dius tu la pluja en ha ajudat una mica. Mores també vaig recollir i mermelada vaig fer però la idea de barrejar amb poma m´ha semblat fantàstica i deixar caramelitzar la poma mes.
    Benvinguda maca! sempre em fa ilu passar per aquí. Petonas

    ResponElimina
  3. Montse al mal tiempo buena cara¡¡, no te ha permitido tomar mucho el sol, pero la naturaleza te ha dado buenos productos en tu rincon de veraneo.Un duo de mermelada magnifica y del Km0,mejor imposible.
    Peto

    ResponElimina
  4. Hola guapa!!!
    q be veure't en acció, aixi m'agrada. El temps no ens ha acompanyat aquest estiu pero al menys em pogut descansar i fer aquelles coses que ens agrada, com anar a recullir els fruits que ens dona el bosc.
    Un petonet

    ResponElimina
  5. No dubto de que la teva MELMELADA, ha quedat EXQUISITA!!!
    Quin goig poguer cuinar amb els productes recollits amb les propies mans.
    Felicitats per aquesta publicació tan bonica.
    Conxita :))))))))))))))))

    ResponElimina
  6. Hola guapiiiii
    COmo me gusta esta mezcla con la manzana, tiene que estar super rica...VEo que has aprovechado muy bien las vacaciones, asi me gusta y ahora a seguir disfrutando
    Bss

    ResponElimina
  7. Com m'agrada la melmelada de mores i amb aquesta poma de ben segur que el gustet haurà quedat mes fi.

    Muas

    ResponElimina
  8. Aquest estiu per on he passat no n'he trobat gaires de mores, aquestes fan goig!! i la combinació d'aquesta melmelada ha de ser molt bona! ja la provaré! bona setmana!

    ResponElimina
  9. Nosaltres quan tenim poques mores també hi posem poma... però sempre la colem!
    Queda molt bona.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina