divendres, 31 d’octubre del 2014

Panellets


Tots Sants, la Castanyada i dintre de quatre dies, senyores i senyors, Nadal. Carai, no em digueu que no passa el temps depressa! El setembre i l'octubre passen com si res, tant que costen de passar el juny i juliol quan esperes les vacances!

I altre cop celebrarem la castanyada amb màniga curta... Tant que m'agrada a mi menjar-me les castanyes calentones i encendre la llar de foc, posar els moniatos a coure al forn o a les brasses, i de postres menjar-me els panellets amb un bon vi moscatell! Doncs no! I ja no sé si és el canvi climàtic o que tots anem tant accelerats que al clima no li dóna ni temps per canviar d'estació seguint el nostre ritme! Perquè ja fa dies que som a la tardor, i encara anem ben poc tapats!

Els panellets formen  part  de la tradicional i autèntica Castanyada d'aquest país, i no pas el Halloween amb tanta bruixa, cares de carbassa, "truco o trato" i menjars terrorífics que intenten encolomar-nos amb finalitats força comercials...però per gustos, colors!

Crec que cada any, sense excepció, he preparat panellets. I això que a casa ni en poden menjar gaires, ni els entusiasmen. Però jo no perdono.

Fer la massa de panellet (el massapà) és ben senzilla i rápida. La fas i la deixes a la nevera embolicada amb film d'un dia per l'altre. Agafa consistència i es treballa millor. La resta és una mica més entretingut, però tot plegat us pot portar una hora i escaig de feina.

Aquest cop n'he fet de pinyons i ametlla, de cafè, de coco, de lemon curd i de rovell d'ou.
Vinga, us explico com ho faig!

QUÈ NECESSITEM? (per fer una safata grossa (600-700g de panellets))
  • 300 g farina d'ametlla crua mòlta
  • 300 g de sucre glaç o mòlt
  • 60 ml d'aigua
  • (opcional) 2 cullerades de patata bullida i aixafada (jo no n'he posat)
  • 1 ou
  • ratlladura de llimona
  • cafè soluble
  • 60 g de pinyons
  • 60 g de granet d'ametlla
  • coco ratllat
  • lemon curd

COM HO FEM?

El dia abans si és possible (o mínim amb 4 hores de nevera) preparem el massapà barrejant la farina, el sucre mòlt i l'aigua. L'emboliquem en un paper film i el refrigerem.
Si volem posar la patata l'afegim en aquest moment i la barregem be amb les mans (la massa condeix més, però és evident que perdem un xic de qualitat).
Partim la massa en porcions llargues que ens serviran per a dividir els gustos, preparem tots els complements i separem la clara del rovell en dos bols.

Pinyons
Fem boletes de la massa. La mida ha de ser petita (uns 15g) creixerà en arrebossar-la. La passem per la clara batuda i la posem en un bol ple de pinyons, fem una lleugera pressió tot adherint els pinyons i pintem el panellet amb rovell d'ou.
Ametlla
Fem igual que amb els pinyons però li donem forma allargada.
Rovell d'ou
Barregem el massapà amb el rovell d'ou lleugerament batut. Fem boles. Arrebossem be el panellet amb sucre glaç.
Cafè
Barregem el massapà amb 2g de cafè soluble i una culleradeta petita de rovell d'ou. Espolsem el panellet en cru amb sucre glaç.
Lemon curd
Barregem el massapà amb la pell de mitja llimona ratllada. Fem boles i apretem un dit al mig fent un petit forat. Hi posem lemon curd o melmelada de llimona.
Coco
Barregem el massapà amb coco ratllat, amb una proporció d'1/3 (una part de coco per 3 de massapà). Fem boles una mica més grans que les anteriors i donem forma de bolet invertit o de piràmide. Pintem el cap amb una mica d'ou batut.

Els enfornem tots a 200º, amb el forn preescalfat, uns 8 minuts, amb posició dalt i baix, la safata de la meitat del forn en avall i sense ventilador perquè no s'eixuguin amb excés.

Consells:
-És millor agrupar les varietats a l'hora d'enfornar: pinyons i ametlla junts. Cafè, rovell d'ou i llimona en una altra fornada. Els de coco sols.
-No us passeu de cocció que queden massa secs. És millor si voleu donar color, pintar-los be amb rovell d'ou i fer un cop de gratinador fort.
-Feu servir paper de forn i utilitzeu la safata de forn, no pas la graella.


Amb aquesta recepta participo a Memòries d'una cuinera, que aquest mes ens proposen fer panellets.

Bona castanyada!





8 comentaris:

  1. quin assortiment més maco Montse. Estic convençuda que passareu una molt bona castanyada!! Moltíssimes gràcies per participar al Memòries. Petonets

    ResponElimina
  2. Semblen molt bons, Montse!! I les fotos t'han quedat molt boniques! Petons

    ResponElimina
  3. Apa Montse....quina bona pinta!!!!
    Petonets.

    ResponElimina
  4. Sempre arribes a tot si es que quan t´ho proposes, apa que no m´has fet riure amb el tema panellets jajajaja, ets la canya Montse. Un repertori la mar de bo. Bon cds maca!

    ResponElimina
  5. Només les fotografíes ja ho diuen tot!, fins i tot a mi que no m'agraden gaire els panellets en tastaria algun dels teus!...Bon dia de Tot Sants!...(hagis tingut...perquè ja és dia 2...)jajaja

    ResponElimina
  6. Eres tremenda cuando te pones no hay quien te pare jaja.Divinos¡¡
    Peto

    ResponElimina
  7. t'han quedat sensacionals!!! Bona castanyada!

    ResponElimina
  8. Una mica tard, jeejje..... els guardo per l'any vinent
    Muas

    ResponElimina