dimarts, 14 de febrer del 2012

Pastís de xocolata amb molt d'amor


Els blocs són un espai personal, on tots deixem una mica de la nostra essència per pròpia satisfacció, necessitat de comunicar i compartir, o simplement per ocupar el temps. Ja sabeu que A bell bulto té molt de personal, perquè als apartats he vist, he trobat i al més personal hi ha petits trossos de vida, petits bocins de mi.

Aquest pastís de xocolata és potser el pastís més especial que he fet i faré mai. El vaig fer per a l'aniversari del meu amor, el meu company i marit amb qui durant 25 anys vaig compartir la meva vida, amb la seva companyia, la seva estima, els nostres fills. Quantes coses comunes, quans bons moments, quantes ensopegades al camí superades. Quantes dificultats en el dia a dia vençudes, il·lusions i projectes... Tot això un dia del passat mes de juliol es va fondre, com es fon la xocolata, lentament sense cremar-se, però omplint tota l'estança de la seva olor. Després han vingut les empatxades, algun regust de dolçor, l'aspror i l'amargor, el rebuig a la xocolata. L'aprenentatge per no fer aquests pastissos o fer-ne d'altres... Tenir l'empenta i l'enteresa per a comprendre que em segueix agradant la xocolata...i continuo fent pastissos, a poc a poc i sense pressa, com demana la bona cuina.

Puc escriure els versos més tristos avui, però obto per una opció més dolça: us deixo la recepta d'un pastís fet així, amb molt d'amor. Tot l'amor que sento i que continua estant desat a cadascun dels racons de casa, de la cuina i de la meva persona.

Mai havíem celebrat el dia d'avui. El consideràvem un dia "comercial". El nostre dia era el dia de Sant Jordi i altres dies més personals (el dia que vam començar a sortir, l'aniversari de casats...).  De fet, l'any passat, per insistència de la nostra petita el vam celebrar per primer cop. Quines coses té la vida!! Teníem el costum de celebrar-ho tot, una victòria del Barça, un exàmen superat, una alegria per algun motiu... Ara costa trobar motius per celebrar, però la vida, en si mateixa, és un gran motiu.


Amb aquesta recepta participo a la convocatòria núm. 12 de les estimades Judith i Mònica de Memòries d'una cuinera, on ens proposen receptes de pastís d'aniversari. Memòries d'una cuinera és un blog familiar, emotiu i amb molta complicitat. És per això que us presento aquest pastís. Aquest, molt sentit.

Podeu veure una altra opció divertida de pastís d'aniversari, aquí.





QUÈ NECESSITEM?

Pel pastís

  • 130g de mantega
  • 130g de xocolata 70%
  • 180g de sucre glaç
  • 6 ous mitjans
  • 130g de farina
  • 1 sobre de llevat tipus Royal
  • 200g de melmelada de maduixa
  • un grapat de nous
Per la cobertura
  • 200g de xocolata de cobertura
  • 1 c/s de mantega
  • 1 c/s de llet sencera o crema de llet
Per l'almíbar
  • 200g de sucre
  • 300ml d'aigua
  • la pell de 1/2 llimona
Per la trufa
  • 300g de nata per muntar 35% MG
  • 50g de sucre
  • 60g de cacau en pols amarg Valor

COM HO FEM?

Encenem el forn a 170º, dalt i baix. Batem la mantega pomada amb la meitat del sucre. Separem els rovells de les clares. Afegim un per un els rovells a la barreja de la mantega. Desfem la xocolata amb cura al microones. Un cop freda l'afegim a la barreja anterior (no calenta perquè quallaríem els ous). Batem les clares a punt de neu amb l'altra meitat de sucre. Ho barregem amb cura a la barreja anterior. Afegim per últim la farina i el llevat tamissats ben a poc a poc.

Ho aboquem tot en un motlle rodó (va molt bé un de desmuntable). Posem el forn només per baix i enfornem a la mateixa temperatura (170º) de 30 a 40 minuts.

Un cop fred, desenmotllem i el partim per la meitat. Preparem l'almibar. El podem fer a mà, a foc suau i anar remenant fins obtenir una consistència espesa. O bé a la Thermomix, 12 minuts, temperatura Varoma i a velocitat 2. Un cop fred, remullem la part inferior del pastís. Cobrim aquesta meitat del pastís amb la melmelada i el tapem amb la part superior. Preparem la cobertura a foc molt suau o al microones a poca potència i cobrim el pastís.

Per últim, muntem la nata ben freda amb el sucre i li afegim el cacau en pols. Decorem el pastís amb la trufa i les nous.

Gaudiu-lo!!

 






dijous, 2 de febrer del 2012

Faves a la catalana



Avui dia 2 de febrer és el dia de la Candelera. La dita popular diu: "si la Candelera plora, l'hivern ja és fora. Si la Candelera riu, l'hivern encara és viu". Com en totes les coses populars pot passar de tot, però el que està clar és que aquests dies assolirem unes temperatures poc habituals a les latituds on vivim. Han avisat que pot nevar i tot! i que les temperatures seran les més fredes dels darrers 60 anys...

I com que som país poc preparat per aquestes eventualitats, les autoritats i els homes del temps ja se n'encarreguen d'advertir sobremanera al personal, no fos cas que el caos social fos superior al caos polític que ja n'estem acostumats...

Bé, sigui com sigui, fred en fa. I quan fa fred cal fer plats calentons, calòrics i reconfortants. Les faves a la catalana és un d'aquests plats. La temporada de faves comença ara al febrer i acaba sobre el maig. Ara ja se'n troben al mercat de molt tendres, però sinó podeu optar per les congelades, tipus baby, que sempre surten la mar de bé.

Ara bé, aquest és un d'aquells plats que milloren notablement deixats reposar, d'un dia per l'altre, on s'integren tots els sabors.

QUÈ NECESSITEM? (per a 4 persones, com a plat únic)

  • 800g de faves fresques pelades o congelades tipus baby
  • 2 cebes tendres
  • 1 tomàquet de penjar petit
  • 200g de cansalada ibèrica viada
  • 200g de bisbe negre
  • una copeta de Xerès, anís sec o vi ranci
  • una branqueta de menta fresca
  • sal i oli d'oliva
COM HO FEM?

Tallar a bocins la cansalada i fregir-la a foc moderat amb un rajolí d'oli fins que enroseeixi. Afegir les cebes tendres tallades en juliana, tot incorporant un troç de la part verda de la ceba tendra, per donar-hi més gust. Un cop les veiem toves, afegim les faves i donem uns quants tombs, perquè agafin el gust de la cansalada. Salar al gust i abocar la copeta de Xerès (o anís o vi) i la branqueta de menta fresca. Coure durant deu minuts a foc mig i afegir els bocins del bisbe negre. Deixar coure 15 o 20 minuts més, posant la tapa al revès plena d'aigua. Així les faves quedaran més ben cuites i lleugerament caldoses, sense haver d'afegir brou o aigua dins la cassola. Rectificar de sal, si convé.


Bon fred i bon profit!