dimecres, 3 de desembre de 2014

Focaccia amb calamarsets, ceba i tomàquets secs


Aquesta vegada una tapa diferent, un aperitiu que passa sol i que fuig de les tapes més clàssiques. De nou ens hem reptat el grup Gastroamig@s, ja sabeu un grup que jo dic que som més que un grup, perquè ja compartim molt més que unes simples receptes de per mig.
Aquest cop són aperitius i tapes. Potser és la proximitat de les festes de Nadal, potser és l'excusa perfecta per fer una cervesa plegats o potser és l'entrant perfecte per a un àpat amb un tast d'entreteniments variats i un plat principal. El cas és que se'ns va ocórrer que estaria bé aquesta idea per al mes de desembre.

A mi m'ha costat decidir-me què feia. Mira que m'arriben a agradar els aperitius i no em decidia per cap...I això que cada diumenge és costum ineludible de casa fer el vermut, no hi ha diumenge que no l'esperi. El cas és fer un pica-pica abans de l'àpat, a casa, o de vegades a fora.
No és una tapa pròpia, però sí adaptada. Del Restaurant Filburg de Barcelona puc parlar bé de les seves hamburgueses, unes hamburgueses comme-il-faut que s'allunyen del concepte d'hamburguesa que ens vé a tots al cap. Una carn de qualitat, una ració completa i uns acompanyaments i salses que estan més que bé. De la selecció d'entrants, un d'ells és una torrada de calamarcets. Servits sobre una focaccia, ceba i pebrot brassejats, reposen uns calamarcets saltejats.

La meva versió és amb ceba caramelitzada i uns tomàquets secs hidratats i marinats amb oli, damunt d'una focaccia casolana. Una combinació amb contrastos de sabors.

QUÈ NECESSITEM?
  • pa de focaccia, pa d'oli, o pa de coca 
  • ceba caramelitzada
  • 400 g de calamarcets
  • un grapat de tomàquets secs
  • maionesa
  • oliva d'oliva extra verge
  • julivert
  • sal 
  • pebre
COM HO FEM?

Escaldem els tomàquets secs amb aigua durant un parell de minuts. Els retirem, els eixuguem bé i els posem en un bol amb oli.
Passem per la planxa els calamarcets tallats a bocins amb un fil d'oli. Els remenem bé fins que estiguin un xic daurats.
Tallem a tires de 2 dits de gruix la focaccia. Hi escampem la ceba caramelitzada pel damunt.
Escorrem els tomàquets de l'oli i n'hi posem uns tallets damunt la ceba.
Aprofitant el mateix oli de macerar els tomàquets secs, li afegim julivert ben picat i ho barregem.
Posem els calamarcets en filera india damunt la tira del pa triat. S'aguanten bé amb el llit de ceba sota.
Amb l'ajuda d'una màniga pastissera (o una bossa a la que hem tallat una cantonada) posem un cordó de maionesa pel damunt.
Posem l'oli amb julivert en un biberó o al decopen i decorem finalment la tapa amb un fil d'aquest oli.
I ja ho podem servir!
Si convé, farem un cop de forn al moment de servir, un cop ja muntat, per assaborir-lo tebi.

I ara no deixeu de mirar les altres propostes Gastroamig@s. Feu aquests aperitius aquest any i us faran un "oooooh" a la taula!:


11 comentaris:

  1. Quina foccacia mes bona i complerta i la ceba no li pot anar millor. Petonets Montse!

    ResponSuprimeix
  2. Una tapa genial y un acierto el poner la cebolla caramelizada.El dia 18 se la llevas al Pep y te hace la ola¡¡ como yo¡¡
    peto

    ResponSuprimeix
  3. Ostres Montse quin aperitiu mes bo, aquesta ceba li va perfecte, ummmmm
    Petonets maca

    ResponSuprimeix
  4. Si la focaccia, els calamarcets y la ceba de per sí son bons, amb aquest conjunt ha de ser extraordinari. Molt bona idea. Petons!

    Ana

    ResponSuprimeix
  5. Ole Montse...ole ...ole, el teu esforç per arrivar al día de la publi.

    Una focaccia espectacular, mai l'havia vist amb calamars.

    Això...això porta el 18 un bocinet per tots

    Petons

    ResponSuprimeix
  6. A mida que anava llegint la teva "tapa" estava pensant que per un sopar informal seria perfecta.
    Aquest dies de nadal sempre és queda gent a sopar i seria un àpat diferent portant a taula aquesta magnifica focaccia. !!
    Ets un sol, has fet un dos en una.Genial.
    Una abraçada

    ResponSuprimeix
  7. Hola!!! Amb calamar m'encanta. Jo com la Dolorss ja estic pensant quin dia m'aniria bé que tinc molts sopars per endavant. Potser he de repetir!!! Petonets

    ResponSuprimeix
  8. Patidifusa me has dejado, como me ha gustado este bocado
    Bss

    ResponSuprimeix
  9. quina pinta més bona...i tant com m'agraden a mi els calamarsons....
    Ja veig que sou una familia de 9!, i que compartiu més que el gust per la cuina!, això és fantastic!, me'n alegro molt guapa!

    ResponSuprimeix
  10. Uau uau!!!! peazo aperitiu!!! si senyora has arribat i er la porta gran
    Muas

    ResponSuprimeix
  11. Realment és mooooolt més que una simple focaccia!!!
    PTNTS
    Dolça

    ResponSuprimeix