dimecres, 29 de juny del 2011

Llom de porc amb peres i farigola


Avui us presento un plat senzill i molt gustós. La combinació de fruita fresca amb carn sempre li dóna un contrast suau i sovint contribueix a amorosir la carn. La pera, carregada de pectina, ens facilita la digestió i augmenta considerablement l'aportació de ferro de la carn.

He utilitzat les primeres peres conference de la temporada, que comença el mes de maig i acaba a l'octubre. La pera conference té actualment una gran producció a l'Urgell, d'on és la meva família per part del pare. A l'Urgell s'hi concentra el 70% del conreus de fruita de tota Catalunya i la meitat d'Espanya. Fa uns anys, quan jo era petita i els estius ajudava als tiets a collir fruita, de pera conference no se'n cultivava. Els conreus de fruita eren de poma golden i starking, préssecs d'aigua i de vinya, i peres branquilla i de Sant Joan. Les varietats eren molt més limitades. El que recordo més de llavors és de fer-me uns tips de menjar fruita deliciosa, recent agafada de l'arbre i rentada amb l'aigua del càntir, i dels passejos que ens donàvem tots els cosins damunt dels palés dels "toros" de càrrega, com si fós una atracció de fira! I pelar moooooolta fruita per a fer-ne melmelada, per adobar-la amb almívar, i com en dèiem a casa "fruco", que era la fruita liquada per beure.

De llom he utilitzat la part de la canya més seca, perquè cuinada així s'amoroseix molt i us sorprendrà, perquè no sembla ni llom! La part de dos colors, que sempre és més tendra, la vaig reservar per a cuinar-la a la sal.

I la farigola és collida pels volts de Setmana Santa a Sant Llorenç, com mana la tradició, perquè és quan està al punt àlgid de la seva floració, en una nit fantàstica de lluna plena on, segons les àvies, la farigola té concentrat el seu sabor i les seves propietats...

La recepta és de la revista Sabor... del Caprabo de la primavera 2011, dedicat aquest número a "La cuina de les aromes".

QUÈ NECESSITEM:
(per a 2 persones)
  • 300 g de llom tallat gruixut
  • 3 peres tipus conferenc
  • 20 g de mantega
  • 1 brot de farigola
  • 2 cullerades d'oli d'oliva
  • 1 copeta de xerès dolç
  • pebre negre
  • sal

COM HO FEM?

Tallar les rodanxes de llom en tres parts de llarg a llarg. Pelar les peres i tallar-les en vuit grills. En un cassó, coure les peres amb la mantega i el brot de farigola esfullat, durant cinc minuts a foc lent. Salpebrar els trossos de llom i marcar-los a la paella ben calenta amb l'oli d'oliva. Quan està ben enrossit, afegir el xerès dolç i les peres. Coure durant dos o tres minuts. Servir-lo amb un brotet de farigola.

Fàcil, econòmic i ràpid!! Espero que us agradi.

11 comentaris:

  1. És veritat que la carn de porc agraeix acompanyaments amb fruita com aquest. I la salseta deu quedar ben lligada, ideal per sucar-hi pa!

    ResponElimina
  2. M'encanta el llom amb fruita, siguin peres o pomes.
    Aquest l'apunto a pendents...
    Petonets.

    ResponElimina
  3. Molt bó !!!
    Prenem nota.
    Una abraçada
    Joan i Sara

    ResponElimina
  4. Ohhh! Però quin plat més saborós! Trobo que si que lliguen molt bé i és un plat ràpid i que acostuma a agradar a tothom ! Recepta apuntada! Petons

    ResponElimina
  5. a mi també cada dia m'agrada més trobar-me fruita en tots els plats i no tan sols en les postres,,, i la pera combina fantàsticament amb una gran varietat de carns ... aquesta recepta teva és per exemple una autèntica delícia ...
    una abraçada

    ResponElimina
  6. Tinc pendent de fer algun guisat amb peres, vaig veient receptes i tots dieu que quda tan bo!
    Com que la carn no m'agrada massa, algunes gens, si van acompanyades sempre passen millor!
    Molts petonets.

    ResponElimina
  7. Una combinació fantàstica. El llom amb pera m'encanta. Sempre repeteixo! ;) T'ha quedat fantàstic.
    Petonets!

    ResponElimina
  8. Buf, no l'he provat mai però té una pinta!! Passaré la recepta a la meva mare perquè la faci a casa, que aquí a la Bordeta visc amb un que no menja carn! jejeje
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  9. La colla escrivint-te i jo penjada a la figuera! T´ha quedat fantàstic...m´agrada el llom combinat amb fruites. A casa el fem amb cervesa que no desmereix gens.

    ResponElimina
  10. La carn de porc combina a la perfecció amb tota mena de fruites. Jo l'he acompanyat vàries vegades d'un chutney de figues o fruits vermells, però amb pera no ho he provat mai. Segur que estava deliciós!

    Petons!
    Anna

    ResponElimina
  11. Ei amics blocaires! No penseu que no us llegeixo els vostres comentaris! Aquest cap de setmana amb la pluja, allà on som, en un raconet de l'Alt Empordà, no arriben les ones!! Ens quedem sense connexió com si res...Com dieu la majoria, realment la carn de porc és bona acompanyada del toc dolcet. Aquesta recepta és fàcil i de debó que sorprén el resultat!! Petons a tothom!!

    ResponElimina