dilluns, 6 de juliol del 2015

Pastís de pernil dolç i formatge per a un sopar d'estiu


Sopars d'estiu a l'aire lliure, trobades amb amics, el so dels gripaus que continuen amb el seu aparellament nocturn, algun rossinyol que continua xiulant i un grill que continua despistat recordant-nos que ha vingut una mica de fresca i ens deixa respirar. Aquesta és la música de fons. Ara només falten algunes espelmes o fanalets, i obrir una ampolla de vi, i ja tenim l'atrezzo complet. Quan parlo de sopars d'estiu em venen a la memòria les esplèndides "cabralades" que ens oferien la família de Can Sabater i la família Serra de la Rectoria al meu raconet de l'Empordà. Sopars on tots portàvem alguna cosa per a sopar i compartir. Quines estones més agradables passàvem en aquell estret carrer de pedres nobles!

Amb els gastroamig@s hem pensat recollir idees per a sopars d'estiu, ràpides i pràctiques. A l'estiu costa posar-se a la cuina i sovint hem de pensar amb receptes per quan som una bona colla.

Aquest és un pastís de tota la vida, fa molt temps que el faig, i sempre agrada. Potser coneixeu la recepta, però la volia recollir al blog.  El punt dolç del sucre morè barrejat amb el pa melós, el formatge fos i el sabor suau del pernil dolç fa que agradi a grans i petits. Ens recorda al biquini d'aspecte, però no té res a veure el sabor que li dóna l'ou i el sucre. Requereix pocs minuts de forn, menys que el que es necessita per a fer una pizza.

El sopar es pot completar amb un gaspatxo, que podeu trobar la recepta aquí o bé un gaspatxo de síndria tipus com aquest.


QUÈ NECESITEM? (per a una safata rectangular 40x25 aprox - 6 persones)

  • 2 paquets de pa de motlle sense crosta
  • 300g de pernil dolç
  • 250g de formatge havarti, gouda o edam
  • 1 ou XL 
  • 200ml llet
  • 5 cullerades de sucre morè
  • un polsim de sal
COM HO FEM?

Batem l'ou amb un polsim de sal i li barregem la llet. Hi remullem lleugerament les llesques de pa i les disposem en una safata, hi posem les llesques de formatge, una altra capa de pa remullat i una capa de pernil dolç. Aleshores hi espolsem el sucre morè per damunt. I tornem a repetir les capes.
Normalment el pastís s'acaba amb una superfície de pernil dolç, el qual caldrà que el munteu generosament perquè a l'enfornar-lo s'encongeix. Jo aquest cop el vaig acabar amb una capa de pa, Tant si opteu per una opció o altra, espolseu-hi el sucre morè per damunt i poseu-lo uns 10 minuts al forn dalt i baix a 230º.

Podeu trobar les altres receptes fantàstiques per a un complet sopar d'estiu dels amics gastroamig@s:

Ana, 5 sentidos en la cocina
Neus, Cocinando con Neus
Dolores, Mi gran diversión
Miquel, Les receptes del Miquel
Carme, Dulces Bocados
Sílvia, Chez Silvia



7 comentaris:

  1. Como bien dices con un gazpacho de primero y este pastel de segundo tenemos una cena fácil y fantástica, para alimentarnos bien en las cenas de verano.
    Buena semana
    Bss

    ResponElimina
  2. Sopars d' estiu a l'aire lliure , amb la família i els amics , sopars lleugers i fresquets ...

    Si penso en els estius a la costa són amb sopars lleugers , en canvi si penso en els meus sopars adorables al Pedraforca , eren especials , fondues , raclettes .. poques coses fredes a la nit, però moltes rialles.

    De qualsevol manera, sempre són senzills sense complicacions , sopars que puguis estar per la família i els amics ...

    Si cal un pa amb tomàquet, embotit i formatges dels bons ...birres i vi...

    Un petó Guapi

    ResponElimina
  3. Oh! Montse!!! el puntet de dolç m´encanta!!!!! Una molt bona proposta!!! Petonets maca!

    ResponElimina
  4. Montse, sopar d'estiu i de qualsevol dia del any, que bo deu estar, i el sucre , això cal provar-ho!
    Una abraçada

    ResponElimina
  5. Mira que és bo aquest pastís salat! és una molt bona proposta per gaudir dels sopars d'estiu a l'aire lliure i envoltada de bona companyia. Tu també estás en "modo espelma" som unes romántiques jejeje. a mi em va costar horrors fer les fotos al vespre però volia donar aquest ambient romántic i a mitja llum. Molt bona proposta. Petons!

    Ana

    ResponElimina
  6. Ummmm que bo Montse, jo en lloc de sucre li fico una mica de melmelada, millor de fruits vermells, queda boníssim i sobre tot fàcil i que agrada a tothom
    Petonets maca

    ResponElimina
  7. Montse ahora mismo me comia uno, así que nos sirve para cualquier momento. QUe hambre me ha entrado
    Bss

    ResponElimina