dimarts, 12 de juliol del 2011

Gotets de fruita quallada


Avui vull ensenyar-vos uns gotets de fruita quallada o podríem dir-ne també de fruites amb quallada.

Bé, anem a pams!! Aquesta recepta té l'objectiu de recalcar més les virtuts d'un producte que per a mi té una utilitat fonamental: l'agar-agar, que no pas l'originalitat de la recepta.

L'agar-agar prové d'una alga que té el seu origen en els mars del sud d'Àfrica. És incolora, insípida i absorbeix aigua en quantitats de 200 i 300 vegades el seu pes, formant una gelatina (font: Wikipèdia).

L'agar-agar és una gelatina natural, d'origen vegetal, que no enterboleix les preparacions, que gelifica completament en mitja hora, que conté un 95% de fibra i gelifica, i això cal tenir-ho en compte! sucs àcids com el de la pinya i la taronja, que es resisteixen a la gelatina de cua de peix tradicional. I un altre avantatge: permet escalfar-la completament -en el cas dels plats calents- un cop el plat acabat, sense que perdi la forma, cosa que amb la gelatina convencional se'ns desfaria un xic.

L'agar-agar no té poder saciant com la gelatina de peix, perquè no conté proteïnes, de manera que acaba essent un component de la cuina amb moltes funcions però molt neutre en color, sabor i valors nutricionals.
Ja sabeu que a casa hem de controlar la ingesta de proteïnes dels nanos i aquest producte ens dóna molt de joc per a preparacions tant dolces com salades.

Les proporcions de referència són:
- per a gelatines dures: 8g d'agar-agar per cada litre d'aigua o líquid
- per a gelatines toves 6g d'agar-agar per cada litre d'aigua o líquid. I opcionalment se li pot barrejar gelatina.

Per tant l'agar-agar també pot barrejar-se amb la gelatina de peix. Amb l'única cosa que no funciona és en mitjans grassos, però funciona perfectament en brous i gelatinitzant preparacions que puguin contenir greix, sempre i quan la barreja de l'agar-agar es faci en líquid adequat.

No és per desmerèixer la gelatina de peix, però a casa aquesta la utilitzem més per a fer el monyo de la Júlia en les competicions de natació sincronitzada, que no pas a la cuina (!!).

Vinga us explico! Aquests gotets són d'allò més fàcils:

QUÈ NECESSITEM?
(per a 4 gotets)
  • 16 galetes Maria
  • 2 cullerades de mantega
  • 2 iogurts naturals (pkus: l'equivalent de iogurt Pral)
  • suc de taronja
  • suc de pinya
  • melmelada de cirera (o de gerds, o de maduixa o del que vulgueu)
  • agar-agar
  • sucre

COM HO FEM? 

Barrejar la mantega fossa amb les galetes Maria triturades i dipositar una capa de base al fons dels gotets, tot apretant amb un gotet més petit o amb el dors d'una cullera..
Ensucrar el iogurt, i escalfar 1/4 de litre d'aigua amb una cullerada de sucre i afegir-li 2 grams d'agar-agar (sigueu rigorosos amb aquesta quantitat!). Barrejar el quart d'aigua refredada una mica, amb tres iogurts naturals (si us convé, podeu fer servir la preparació de quallada Royal per a obtenir un resultat semblant). Abocar un dit de la preparació als gotets. Deixar refredar una mica a la nevera, i mentrestant, preparar la capa del sucs de color taronja:  jo vaig utilitzar-ne de pinya i taronja barrejat al 50%. Escalfar la barreja dels sucs i remenar 3g d'agar-agar en proporció a 3/4 de litre de suc (l'agar-agar cal sempre utilitzar-lo barrejant-lo en líquid calent, que després es refreda). Abocar als gotets. Un cop solidificada aquesta part, acabar el gotet amb una mica de melmelada de cirera (o del que vulgueu) al damunt i servir ben fresquet. La veritat és que sembla més entretingut de fer-ho en explicar-lo, que com és en realitat. És senzill i fàcil, l'agar-agar sempre dóna el mateix resultat.

Us ensenyo el que utilitzem a casa: és un producte que cundeix moltíssim i té una caducitat molt llarga. Proveu-lo, si no ho heu fet, perquè us sorprendrà!

23 comentaris:

  1. Montse, com m'agrada que hagis fet servir l'agar-agar, jo en tinc i l'utilitzo molt poc perquè nosé ben bé com funciona!! la teva informació m'ha servit de molt! gràcies!! aquest postre ha de ser deliciós i fresquet. bonissim!!! petons

    ResponElimina
  2. Ei, moltes gràcies per aquesta informació tant valuosa!!! Conec l'agar-agar, però només l'he utilitzat per fer menjar per peixos!! A veure si li vaig donant sortida.. i una bona manera seria amb aquests gotets que fan molt, molt de goig! Petons

    ResponElimina
  3. Quanta info! mai he cuinat amb aquesta alga, però si que havia sentit a parlar d'ella. Normalment utilitxo gelatina en làmines per cuinar, però a veure si m'animo i m'estreno amb això!!! uns vassets d'allò més bons. Molts petonets guapa

    ResponElimina
  4. Sóc una negada de les gelatines i només una vegada ho he intentat amb agar-agar. Prendré nota dels teus consells i ho tornaré a intentar, que no sigui dit que no serà perquè no insisteixo.
    Petons.

    ResponElimina
  5. Quin gotet més refrescant!, la foto convida a dur-se la cullereta i presentar-se a casa teva...de fet, som gairebé veïnes...qui diu que no ho faci?...ja,ja. Una temptació per a grans i petits!L'agar-agar n'he sentit a parlar sovint per la televisió, però no l'he emprat mai. Una abraçada!

    ResponElimina
  6. Roser, m'alegra que t'hagi estat útil!
    Elen, què bona! Menjar pels peixos. Encara ric ara! I jo amb la gelatina anar fent monyos. Això si que és cuina experimental!!
    Judith, l'única cosa a tenir en compte és el pes ben exacte! Un gram d'agar són potser una fulla i mitja de gelatina!!
    Mònica la perseverança és important a la cuina. Digue'm-ho a mi que despres de 20 anys cuinant insisteixo en les truites, assignatura pendent!
    Mercè vine a casa quan vulguis, l'Albert ja sap on és! Però afanya't que la setmana que vé estaré de Rodrigues i faré menjar de supervivència!!! L'agar aquest no és gens sofisticat i de debó que el trobo pràctic!
    Petons i gràcies a totes per venir...

    ResponElimina
  7. Montse quins gotets mes refrescants,,,suposo que la Julia deu tenir alguna intolerància als ous,,si et surt ve,,en tinc alguna mes sense ous però lo las e provat encara,,una abraçada de Girona-

    una cosa la barra de sota que surt lo de facce ,tuiter con se posa me agradaria posar-lo al blog

    ResponElimina
  8. Elena! Benvinguda! La Júlia (9) i l'Aleix (14) tenen molt més que una intolerància! Tenen pku, una malaltia genètica que ens fa controlar al gram la proteïna que prenen. Però ho tenim controlat i estan super-bé. Gràcies per l'interès! Amb lo de la barra no et puc ajudar, suposo que és cosa de la plantilla. La veritat és que no sabia ni que la tenia...!! Petons!

    ResponElimina
  9. ja esta posat San google me acaba de dir con fer,,un petonas

    ResponElimina
  10. Hola Montse!
    Quina informació més pràctica que ens dónes, fa temps que tinc ganes de provar l'agar-agar però no he passat de la gelatina!! Aquests gotets serien una bona manera per començar... quina pinta!
    Petonets maca!
    Sandra

    ResponElimina
  11. Elena, m'alegro que ho hagis pogut posar. Sort de San google que ens dóna un cop de mà...
    Sandra, per a mi l'agar-agar ha estat tot un descobriment. Però repeteixo, si et passes per més, queda excessivament quallat!
    Petons

    ResponElimina
  12. Montse benvinguda a la meva cuina i moltes gràcies per la teva felicitació... i tens raó aquest món esta ple de gent i coses bones.
    DEs un plaer poder coneixe't a tu i al teu bloc.

    Petons

    ResponElimina
  13. Però què contenta estic d´haver trobat la teva entrada, la trobo molt interessant perquè no he utilitzat mai l´agar agar per no saber com fer-ho...i a més amb una recepta boníssima...petonets

    ResponElimina
  14. Uns gotets espectaculars, tant pel gust que han de tenir, com per la presentació.
    Una abraçada

    ResponElimina
  15. Neus, moltes gràcies a tu. Benvinguda a aquest trosset de la blocosfera!
    Mª José, què contenta em fas. Tu que ets un referent per mi...Tens un bloc encantador! Com ho és el teu petit país! Benvinguda i moltes gràcies!
    Josep, encantada de saludar-te i que t'hagi agradat!
    Molts petons a tots!

    ResponElimina
  16. Montse, gràcies per tota la informació sobre l'agar-agar. Jo n'he fet servir, però com sempre trobo amb més facilitat la gelatina tendeixo a no fer-ne servir massa.
    Els gotets t'han quedat brutals... entre els colors i la fruita, devien ser exquisits!
    Petonets!

    ResponElimina
  17. Mercè, a Girona el trobes segur a El Corte Inglés. Vaquests gotets van quedar bonics de color en posar-hi el color taronja del suc, però podria ser verd amb kiwi o morat amb les mores de l'estiu...El dia que faci una presentació la meitat de bonica que les teves, em donaré per més que satisfeta! Molts petons!

    ResponElimina
  18. Quins colors! La informació sobre l´agar agar es molt valuosa, moltes gràcies.
    Petons

    ResponElimina
  19. Anna, moltes gràcies! M'alegro que t'hagi estat útil!
    Trobareu més informació en la propera entrada!

    ResponElimina
  20. magnifica presentació la d'aquests gotets... i esplèndid el reportatge sobre l'agar agar ... si us plau!..teniu-me informat sobre els últims avenços en el tema de com utilitzar-ho en "jefes", nens -dels veïns ;-)-, i demés amics, coneguts i saludats ...
    Una abraçada

    ResponElimina
  21. Hola Montse, no se per que no he vist aquesta entrada teva.Jo conec l'agar-agar, encara que només l'he fet servir una vegada. Queden molt be, aquets gotets.
    Petonets.

    ResponElimina
  22. Quina informació mes bona sobre l'agar agar, no
    l'he fet servir mai, però amb la teva entrada, segur que m'animo.
    Uns gotets t'han quedat maquisims.
    Petons

    ResponElimina
  23. Alfons, no et preocupis que et mantindre informat de les novetats! Ja, ja...
    Gemma, Isabel, si ho proves repeteixes. Només és trobar-li el punt!
    Gràcies pels comentaris i molt bon cap de setmana!

    ResponElimina