diumenge, 17 de juliol del 2011

Gaspatxo



Vet aquí un dels plats preferits a casa: el gaspatxo. Serà perquè ens pirren els tomàquets en totes les seves presentacions, ens entusiasmen les cremes i ens agrada molt el color als plats, aquest és un dels plats estrella de l'estiu. Les amigues blocaires de Memòries d'una cuinera ens proposaven aquest juliol omplir la blocosfera de gust, frescura i color amb les diferents versions de gaspatxo que fem cadascú.

Aquest és un gaspatxo tradicional, andalús, però amb el toc particular de casa nostra. Jo tinc costum de fer-lo amb tomàquets-pera i pelats -tot i que el faig amb la thermomix i el deixa amb una textura fantàstica-. No m'agrada posar-hi ceba i això probablement és degut a que tenim més costum de fer-lo per sopar que per dinar, i aleshores ens senta més bé sense la ceba. El toc particular li dóna una mica de poma granny smith que el suavitza i no l'endolça, i algunes rodanxes de remolatxa cuita per a intensificar el color. De vegades aquests dos ingredients els substitueixo per una mica de pastanaga, tot depèn del calaix de les verdures... I sempre amb la mida justa de vinagre i poquet all.


Mireu, aquestes són les quantitats habituals i exactament les d'aquesta recepta d'avui:

QUÈ HI POSEM:
(per a 4-6 persones)

  • 6 tomàquets de pera pelats
  • 1 pebrot vermell
  • 1/2 pebrot verd italià
  • 1/2 cogombre mitjà o un de petit parcialment pelat
  • 1/2 ceba tendra (només per als entrebancs)
  • 4 rodanxes de remolatxa cuita
  • 1/4 de poma granny smith pelada
  • 1 gra d'all
  • 2 cullerades soperes de vinagre de poma
  • 1 culleradeta petita de sal
  • 1 llesca de pa del dia anterior
  • 300 ml d'aigua mineral freda
  • un raig d'oli d'oliva
  • crostonets de pa torrat o fregit

COM HO FEM? 

Pelem els tomàquets. Si veiem que costa treure la pell, escaldar-los 1 minut amb un tall en forma de creu a la part contrària al peduncle. Pelar parcialment el cogombre, tot reservant 1/4 part que tallarem petita pels entrebancs. Abocar-ho a la gerra de la TMX o bol per a triturar.

Reservarem 1/5 part del pebrot vermell i un trosset del pebrot verd i en farem trossets petits per acompanyar. També ho farem amb la ceba que no la incorporem a la preparació.

Hi afegim el tallet de poma, els pebrots, la llesca de pa remullada amb el vinagre, l'all, la sal i la remolatxa. A la TMX són 2 minuts a velocitats 5-7-9. Un cop triturat, hi afegim l'aigua ben freda i rectifiquem de sal i vinagre, si convé. Tornem a triturar.

Servir ben fresc, amb cubets de pebrot vermell, pebrot verd, cogombre i ceba tendra, i crostonets de pa. Aquests que hi he posat són de Baltà Farinetes, i estan aromatitzats amb farigola i romaní.

El raig de l'oli, que no hi pot faltar, l'afegeixo al final just a l'hora de servir. Així el color es conserva intens i cada comensal se'l posa al seu gust.


15 comentaris:

  1. Segur que deu ser molt bo, pero als de casa no ens agrada el gaspatxo.Aquest mes al Memories o tindre complicat...
    petonets

    ResponElimina
  2. Quina pinta!! A casa ens encanta el gaspatxo, i teu t'ha quedat amb un color espectacular! No te'n sobra ara per dinar? jejeje
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  3. Aquest gazpatxo aixi presentant amb la guarnición els meus fills consumeixen practicament cada dia.

    Petons

    ResponElimina
  4. Molt semblant al que acabo de posar a la nevera!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  5. el que donaria jo per tenir fet un gaspatxo com aquest avui a casa... li hauré de dir a l'Yves que faci el seu! jajajaajajajaja. Molts petonets guapa i gràcies per participar!!! ;) bona setmana!

    ResponElimina
  6. Quin gust! poder menjar un gaspatxo com aquest.
    Amb la caloreta, ve mol de gust.
    Te mol bona pinta....
    Petonets

    ResponElimina
  7. Una explosió de colors i de sabors...Què refrescant i nutritiu.

    ResponElimina
  8. Hola,
    Molt bé per aquesta particular versió! Em sembla que ha d'estr més que bo i això de posar-li la poma ho faré que segur que a casa triomfarà! Petonets

    ResponElimina
  9. mmmm...Quina bona pinta que té aquest gaspatxo!! Hauré de provar això de la poma!!
    Petons!
    Ah, per cert, ja tens una seguidora més!!

    ResponElimina
  10. Hi ha 1 ingredient que no he posat mai: la poma. Li deu donar dolçor i suavitat,oi?. Jo també vaig fer l'any passat aquesta versió amb remolatxa i li dóna un coloret preciós!. Un gaspatxo de 10! A reveure!

    ResponElimina
  11. Gemma: sap greu que no us agradi el gaspatxo. Serà que no l'heu provat prou? Potser li pots treure el cogombre, o el pebrot. Permet molts canvis!!
    Noies gràcies a totes pels comentaris i Paula em fas molt contenta d'estar per aquí. El teu toc Balear a la cuina m'encanta!

    ResponElimina
  12. Com m'agraden els canvis que hi fas, això de la poma i la remolatxa s'haurà de tastar tot i que t'he de dir que la ceba m'encanta!;)
    Moltes gràcies per participar al memòries!

    ResponElimina
  13. Hola ..que ricos postres ..tengo una lata de guayaba y no sabia como hacerla ..apunto la receta que tienes ..el gazpacho rico ...te sigo y te invito a compartir mis recetas y blog ..hasta Septiembre descanso ..nos vemos besos desde VIGO MARIMI

    ResponElimina
  14. Hola Montse! m'agrada molt aquesta versió! en tinc per fer i la provaré! ben fresquet està boníssim!! una abraçada!

    ResponElimina
  15. m'agradat la idea de la poma al gaspatxo... en prenc nota!
    Una abraçada

    ResponElimina