divendres, 8 de maig del 2015

Noodles amb shitake, pollastre i gambes



Amb els anys, a l'igual que em passa amb el vi, he anat apreciant més la cuina internacional i en especial l'asiàtica (xinesa, japonesa, hindú, nepalí...). Anys enrere (i tampoc no en fa tants!) quan parlaves de cuina de l'Orient es reduïa tot a l'arròs tres delícies, el pollastre amb ametlles i com a més agosarat, els primers sushis que treien el nas.

Ara l'oferta gastronòmica a restaurants i bars, i les opcions de compra de productes estrangers ens ho posen tan fàcil com baixar al súper de sota casa i segur que t'ofereixen mil i una possibilitats per a variar la ja de per sí variada dieta mediterrània.

A casa he anat fent proves per aconseguir que els plats siguin saborosos i s'ajustin al gust occidental sense excessiu picant, espècies molt marcades o complements difícils de trobar. Però m'agrada que conservin l'esperit del sabor original.

Aquests noodles són una opció molt digna per oferir un plat diferent a convidats, sense cap estridència que pugui malmetre l'acceptació del plat per part de la majoria, i sense gaires complicacions.

La salsa yakisoba no cal comprar-la feta, es pot preparar fàcilment a casa amb ingredients relativament habituals sobretot per als que ens agrada cuinar, ja ho veureu. En preparacions on afegeixo algun tipus de peix, marisc o crustaci al plat, afegeixo a la salsa yakisoba casolana una tercera part d'una pastilla de brou concentrat de peix de bona qualitat (tipus Knorr). Si els feu sense afegir gambes (o en altres casos sípia, rap, cloïsses o similar), podeu obviar el brou concentrat.

QUÈ NECESSITEM? (3 persones, plat complet)

  • 250 noodles de blat
  • 1 ceba tendra grosseta, amb la tija verda
  • 1/2 pebrot verd italià
  • 1/2 carabassó
  • 100 g de shitakes secs (els podeu trobar al Lidl o Carrefour)
  • 1 pit de pollastre
  • 15 o 20 gambetes pelades crues
  • lemongrass en pols (citronella en pols) o espècies per a wok
  • 40 ml de salsa Perrins o Worcester
  • 50 ml de salsa de soja
  • el suc de mitja llimona
  • una culleradeta de sucre morè
  • 1/3 de pastilla de brou concentrat de peix
  • 40 ml (2 cullerades soperes) oli de girasol alt oleic
  • un pessic de sal (*1)

COM HO FEM?

Posem a remullar els shitakes en un got amb aigua tèbia. L'aigua de remullar-los l'aprofitarem més tard. Tallem el pit de pollastre a trossos petits i els posem a marinar una estona amb el suc de la llimona.
Tallem les verdures a juliana i a trossos regulars. És important incloure la tija verda de la ceba tendra tot descartant la primera capa exterior.
Posem a escalfar l'oli de girasol (*2) en un wok o una paella ampla. Saltegem amb alegria(*3) la ceba i el pebrot verd deixant-los al dente. Els retirem de la paella.
Saltegem també els shitakes.
Salem i espolsem de lemongrass el pollastre i el coem a la paella. Afegirem les gambes i les farem al foc un minut tot just empolsinant-les amb el sucre morè.
Incorporem les verdures que prèviament havíem saltejat. És el moment d'incorporar el pessic de brou concentrat que desfem amb els dits.

Seguint les instruccions del paquet de noodles, els remullem en aigua que hem fet bullir. Normalment per a 250g de noodles, necessitarem 2 litres d'aigua. La portem a ebullició i, amb el foc apagat, remullem els noodles 4 minuts i escorrem immediatament.

Els aboquem a la paella on tenim les verdures, els shitakes, el pollastre i les gambes. Afegim les salses Perrins i soja, l'aigua de remullar els shitakes,  li posem un altre pessic de lemongrass i rectifiquem de sal si és necessari. Fem un parell de tombs i llestos!

Servim amb un petit bol amb salsa de soja i gaudim immediatament!

NOTES:
*1 - vigileu amb la sal! La salsa de soja, la Perrins i el brou concentrat ja en duen.
*2 - quan fem servir salsa de soja o altres salses de per si gustoses, és important fer servir oli de girasol. De fet, les tempures, els woks i les preparacions de verdures asiàtiques fan servir olis amb poc gust (girasol, palma o oliva barrejat amb girasol o altres llavors), per a donar el protagonisme al sabor de les verdures.
*3 - tant si feu servir wok o paella, saltejar les verdures s'ha de fer amb foc alt i escàs oli, segellant-les sense que s'estovin ni es cremin. Per això us caldrà una pala o cullera grossa de fusta per remenar-les, o l'habilitat de saltejar-les fent el moviment de canell corresponent. No hi poseu mai sal abans de passar-les pel wok o paella.



3 comentaris:

  1. La cocina oriental también me gusta cada vez mas,lo malo que aquí la mayoría de veces no tengo los ingredientes y tengo que esperar a bajar a la capital.
    Una receta muy bien combinada,sana y aromática que sirve para diario y para unos invitados también,Ademas tan bien presentada triunfas de calle.
    Fins dema
    petons

    ResponElimina
  2. Cada vegada més m'agrada tastar coses noves i gaudeixo d'altres cuines com és l'oriental, que últimament m'estic aficionant. Un plat molt bo i fácil per aquells dies que anem amb poc temps. Prenc nota d'aquesta salsa yakisoba, la faré a casa. Petons!

    Ana

    ResponElimina
  3. Soc molt fan d´aquest tipus de fideus Montse i a casa els hi agraden a tothom. Amb verduretes pollastre o carn tots son benviguts. Petonets maca i molt contents d´estar amb tu tantes hores!!!

    ResponElimina